torstai 14. toukokuuta 2015

Vartijan työn eroavaisuus Maltalla verrattuna Suomeen

Heippa!

Tassa olisi nyt hieman omaa pohdintaani vartijan tyon eroista Maltalla verrattuna Suomeen. Kaytannonkokemustahan vartijan tyosta minulta ei viela Suomesta loydy, mutta teoreettista tietoa sitakin enemman. Mutta siis, alkaa tuomitko jos en nyt ihan kaikkea saa tahan rustailtua, mita ehka teilla tulisi mieleen.

Aloitetaanpas ihan perusasioista. Vaikkapa vartijan oikeudet. Aina ennen olen ajatellut, kuinka vahan vartijalla onkaan oikeuksia, etta saisi mielestani olla enemmankin. Ihan vain vartijan oman, asiakkaan ja muiden turvallisuuden parantamiseksi. Nyt kun on paassyt elavassa elamassa nakemaan ja kuulemaan Maltan vartijoiden oikeuksista, voi todeta, etta jalleen kerran meilla Suomessa on asiat paremmin kuin hyvin. Taallahan vartijalla ei siis ole minkaanlaisia oikeuksia. Vartijat eivat saa kantaa mukanaan minkaanlaisia voimankayttovalineita, eika asiakkaaseen saa koskea. Ongelmatilanteissa tulee ottaa yhteys valittomasti poliisiin. Mielestani vartijoilla tulisi olla oikeuksia myos taalla. Etenkin Baystreetilla tapahtuu kuulemma usein vaarallisia kohtaamisia aggressiivisten, mahdollisesti paihteiden vaikutuksen alaisena olevien asiakkaiden kanssa. Vartija ei voi tehda mitaan! Mielestani se on kasittamatonta, onhan kyseessa kuitenkin henki ja terveys.

Sitten ihan ne perus tehtavat vartijana toimiessa. Mielestani taalla on vartijoille laitettu ihan liikaa kaikenmaailmann ''tilpehooritoita''. Esimerkiksi juuri eilen se hissijuttu? Siinahan olisi saastetty hirveasti aikaa ja vaivaa kun olisi kutsuttu huoltomies paikalle. Varsinkaan kun vartijoiden koulutukseen ei sisally hissinkorjaamisen opettelua? Tai The Pointissa.. vartija vastasi myos yleisiin vessoihin vessapaperin hakemisesta. Vartijat eivat siis paase kunnolla keskittymaan siihen omaan tyohonsa, kun tulee siina sivussa tehda myos kaikkea muuta. Okei, joo, kyllahan Suomessakin vartijoilla saattaa olla myos jotain pikkutehtavia oman tyonsa lisaksi, riippuen ihan vartiointikohteesta, mutta rajansa kaikella!

Yksi mielenkiintoinen huomio oli myos, se etta valvontahuoneeseen paasee ihan kuka vain katselemaan valvontakameroita, jos vartija on paikalla. Talla tarkoitan siis sita, etta silla ei ole niin merkitysta taalla nakevatko vartijan lisaksi myos muut ihmiset valvontakameroita tai jo tallennettuja nauhoja. Suomessahan se on erityisen tarkkaa kuka niita saa katsoa, missa tilanteessa jne. Moneen otteeseen, niin Fort Cambridgella, kuin Baystreetillakin myos siivoojat tai vartijoiden muut hyvan paivan tutut saattoivat tulla viettamaan aikaa valvontakoppeihin. Mielestani se on hieman erikoista, mutta toisaalta, en tunne taman maan lainsaadantoa ja kaikesta paatellen ei se kai ainakaan laitonta ole.

Myos tyoasussa oli paljon eroja, niinkuin jokainen varmaan huomata saattaa, kun vertaa kuvissani esiintyvaa asua Suomen vartijoiden asuihin. Mielestani Signal 8 Securityn uniformut ovat siistimpia ja arvokkaamman nakoisia, kuin Suomalaisten vartiointiyritysten asut, mutta kaytannollisyyteen ei taalla ehka ihan niin paljon ole huomiota kiinnitetty. Esimerkkina nyt vaikka se kravaatti. Vaikka kyseessa onkin niin sanottu ''feikkikravaatti'' (ei mene kokonaan kaulan ymparille, vaan on klipsikiinnitys), niin onhan se loppuen lopuksi uhkaavassa tilanteessa melko epakaytannollinen ja vaarallinen. Myoskaan esimerkiksi koruille ei ole minkaanlaisia ''saadoksia''. Toissa saa pitaa kaulakoruja, rannekoruja, sormuksia, korviksia ja mita nyt ikina tykkaakaan. Eli naiden asioiden aiheuttavia riskeja ei ole huomioitu pukeutumisessa juuri lainkaan. Ainoa saados on, etta uniformua tulee kayttaa aina tyotehtavissa, pitkat hiukset tulee olla kiinni ja tatuoinnit eivat saa nakya.

Tassa nyt ehka mieleenpainuvimmat huomioni. En juuri nyt keksi muuta, mutta kirjoittelen toki lisaa, jos ja kun mieleen ehka jotakin tulee.

Paaasiassa Suomen vartijoilla ja Maltan vartijoilla on samat tyotehtavat ja samat paamaarat, mutta Suomen vartijoiden asema on kylla paljon parempi, kuin Maltan.

Mielestani oli erittain mielenkiintoista paasta nakemaan tata tyota myos kaytannossa ja olen erittain kiitollinen Signal 8 Securitylle, etta tallainen mahdollisuus meille tarjottiin. Vaikkakin minulta tosiaan puuttuu se kaytannonkokemus sielta Suomen paasta oli tama silti opettavaista ja varmastikin jakka joskus paasen kenttatoihin myos Suomessa mieleen tulee enemman huomioita Maltan ja Suomen vartijan toiden eroista.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti